Biraz gurur duyalim.. :))

30.07.2014 12:33

Beklediğiniz organ 3D printerdan çıkabilir / iha.com.tr


Hala binlerce ailenin umutla beklediği organ nakilleri, vaktinde uygun organın bulunamaması sebebi ile bir çok defa hayal kırıklığı ve acı ile sonlanıyor. Ancak 3D printer teknolojisinin tıp dünyasına getireceği yeniliğin bu acıya son vermesi umut ediliyor.Yüzde 100 Türk sermayesi ile ürettiği 3 D printer ile "Barack Obama’nın rüyasını gerçekleştiren" ve yerli yatırımcıların ilgi odağı olan LTS Teknoloji Grup'un Başkanı Talat Sam, kendi parçalarını üretme kapasitesine de sahip olan çok düşük maliyetli bu yazıcının bir çok alanda olduğu gibi sağlık dünyasında da devrim yapacağını belirtti. Sam, şunları söyledi:

“Diğer bütün 3 boyutlu yazıcılar gibi bu da katman katman çalışıyor. Çok yakın gelecekte bütün bir organı oluşturamasak bile bir çoğunun yapısını oluşturan dokuları oluşturmak planlarımız arasında. Böylelikle en azından ilaç testlerini hızlandırmış oluruz. Normalde ortalama ilaç testleri 10-15 yıl sürerken 3 boyutlu printer ile oluşturulacak dokularla işlemi çok daha hızlandırabileceğiz.”
Bir çok alanda umut vadeden bu teknolojik gelişmenin bir parçası olmaktan heyecan ve gurur duyan LTS Teknoloji Grup Başkanı Talat Sam, “Yaşayacağımız en büyük sorun bu oluşturulan dokuların devamlılığını sağlayacak damar sistemini geliştirmek olacak. Bu konuda yoğun şekilde ARGE çalışmalarını sürdürüyoruz. Beklediğiniz organ 3 D printerdan çıkabilir. Bu sürpiz olmayacak” dedi.

DOKU OLUŞTURMAK MÜMKÜN
Bio-printing olarak da bilinen bu işlemde şu an için kullanılan malzemeler yerine organ yapımına uygun organik materyaller koyarak organ dokularını oluşturmak mümkün.Organ ya da doku üretiminin tarihçesi oldukça yeni. 25 yıl öncesine kadar giden kök hücre tekniği olarak da bilinen bir işlemle organ üretim çalışmalarına başlanmıştı. 3 boyutlu yazıcı ile bu el yapımı teknik artık bilgisayara aktarılıp çok daha hızlı ve teknik pürüzsüzlükle üretilme şansına sahip olabilecek.